Het leven herinnert je op allerlei manieren wie jij in essentie bent. De conflicten in ons leven, de dingen die wij niet leuk vinden, de negativiteit die wij ervaren zijn allemaal wegwijzers terug naar ons ware Zelf.  Het maakt zichtbaar waar wij ons nog niet echt laten zien. Wie hier gebruik van maakt komt steeds dichterbij zijn/haar ware natuur en dat is waar het leven gaat stromen en wanneer wij echte vervulling en vreugde ervaren.

Lees in dit artikel de basisstappen om terug te keren naar je ware Zelf.

1. Je bent geconditioneerd

Wij staan ver af van onze ware Zelf doordat wij geconditioneerd zijn. Eerst door onze ouders, daarna door school en later de maatschappij. Wij willen graag erkenning van anderen, worden gepushed om goede cijfers te halen op school zodat wij later een succesvolle baan krijgen. Succes en geld bepalen of je het goed doet. Voldoe je niet aan de regels dan voel je je al snel een mislukkeling. Het systeem beloont je niet. Wie zich conformeert komt verder.

Niet gek dus, dat wij ons anders zijn gaan gedragen dan wij werkelijk zijn!

2. Je maskeert je kwetsbare kanten

Zo’n samenleving nodigt je niet uit om je kwetsbare kant te tonen. Dus doen wij ons massaal beter voor dan wij ons voelen. Op sociale media,  op verjaardagen, op het werk… zelfs thuis. Als iemand vraagt hoe het met ons gaat zeggen wij standaard dat het goed gaat.

Dan lijkt het alsof iedereen het goed voor mekaar heeft en dat alleen jouw leven mislukt is. Maar dat is niet zo! Wij zetten massaal maskers op om onze schaduwkanten te maskeren en hebben dit vaak niet eens door.

3. Wat je verstopt, projecteer je op anderen

Wij kunnen onze mindere kanten wel verstoppen, maar deze komen in een andere vorm toch weer naar boven in de communicatie met anderen. Het zijn jouw gevoeligheden. Alles wat in jou nog niet genezen is, projecteer jij weer op anderen.

Je kunt dit goed zien door te kijken naar de mensen die jou triggeren, die bij jou op een gevoelige knop drukken. Maar ook wanneer jij anderen veroordeelt (geprojecteerde schaamte) of wanneer je boos wordt (geprojecteerde angst).

De oorzaak ligt in jou. Anderen zijn hierin jouw spiegel, zij reflecteren wie jij bent. Je mooie kanten, maar ook je minder mooie kanten.

Angst is je belangrijkste leermeester. Het laat je zien waar je nog niet met liefde naar jezelf kijkt (en dus ook niet naar anderen).

4. Angst laat je zien waar je nog niet jezelf bent

Wij kijken niet graag naar onze angsten. En dat is jammer, want onze angsten zijn onze belangrijkste leermeesters. Ze hebben een belangrijke signaalfunctie: ons laten zien waar wij ons nog niet comfortabel voelen, waar wij nog lessen te leren hebben, waar wij kunnen (en moeten!) groeien.

Zolang wij de les niet leren, blijft deze in verschillende vormen terugkomen in ons leven. Er is maar een manier en dat is je angst in de ogen aan te kijken en er doorheen gaan. En vaak blijkt achteraf dat het allemaal best meeviel. Wie zijn angsten durft te onderzoeken kan  zoveel leren en mega groeien.

Je kunt niet onderzoeken wat je niet ziet. De eerste stap is daarom je bewust te worden van jezelf, door bijvoorbeeld jezelf te observeren. Wanneer merkte je dat je je ongemakkelijk voelde. Waardoor kwam dat? Wat triggerde de ander in jou? Het vergt moed om hier überhaupt naar te kunnen kijken want je hebt je angsten niet voor niks verstopt.

Wil je de kern raken, dan moet je vooral heel eerlijk zijn tegenover jezelf.

Het mooie is dat als je eenmaal doorziet waar je angst vandaan komt, het vanzelf verdwijnt. Je hebt het doorzien, en daarmee triggert het je niet meer. Je bent een stukje bewuster geworden.

>> Doe mee met de GRATIS Challenge ‘In 5 dagen van Angst naar Vertrouwen’

5. Lief zijn voor jezelf

Je kunt je angsten alleen begrijpen als je jezelf niet veroordeelt, niet streng bent voor jezelf. Wanneer jij jezelf kunt vergeven voor jouw mindere kanten. Dat kun je alleen doen vanuit een veilige omgeving waarin liefde, compassie, begrip en geen oordeel voor jezelf aanwezig zijn.

Met elk stukje angst dat je in jezelf onderzoekt, ontstaat er meer liefde voor jezelf en daarmee vanzelf ook voor anderen. Want doordat jij jezelf begrijpt, begrijp je ineens ook de ander. Je stopt met het veroordelen en kunt voor het eerst echt naar de ander luisteren. Dan maak je pas echt verbinding.

Je ziet dat je jouw wereld kunt veranderen door jezelf te helen. Het heeft nooit aan de ander gelegen!

Dit is het moment waarop je echt de verantwoordlijkheid gaat nemen voor je eigen leven.

6. Het leven ondersteunt je

Hoe meer stukjes je in jezelf onderzoekt en heelt, hoe minder conflicten je gaat ervaren in je leven. Je kunt steeds makkelijker (liefdevoller) met anderen communiceren omdat je ze niet meer als dreigend ervaart. In plaats van een reageren, geef je nu gewoon antwoord. Dingen die je voorheen niet durfde te zeggen voelen nu heel natuurlijk aan. Je communiceert helder, geeft duidelijk je grenzen aan, luistert echt. Je hoeft niet meer zo nodig te vertellen want je hoeft je minder te bewijzen. Je kan steeds meer zijn wie jij werkelijk bent. Je voelt je gelukkiger en completer.

Je merkt dat als je iets vraag of nodigt hebt, de ander je graag helpt doordat je anderen ook met respect benadert en echt contact maakt. Ineens is je leven geen worsteling meer en lijkt het alsof de dingen vanzelf gaan. ‘Wow!’ denk je dan ‘wat is het leven eigenlijk leuk!’

Je hebt een shift gemaakt van je ego naar je Natuurlijke Zelf. Je bent niet meer de tulp die een roos wil zijn maar een tulp die gewoon tulp is. Je vervult nu jouw unieke rol in het Universum. Je kunt nu voor het eerst echt zijn, in plaats van doen (alsof).

Je bent wie je bent. Wat een verademing. Wat heerlijk!

7.  Je Natuurlijke zelf is Liefde

Alle drama’s in je leven hebben je teruggebracht bij je natuurlijke Zelf. Anderen hebben jou daarbij geholpen, ook al zag je dat vaak niet zo.

Jij hebt jezelf weer  teruggevonden en ook dat projecteer je nu naar buiten:

Jij bent 100% liefde.

>> Lees ook ‘Je Angst omarmen’

Je gevoel brengt je naar je kern

Jouw belangrijkste tool om terug te gaan naar je kern is je gevoel. Via je  gevoel of intuïtie communiceert je Ziel, je natuurlijke Zelf, continu met je.  Het weet als geen ander waarom jij hier bent gekomen en met welk doel, wat jouw diepste verlangens zijn. Begin weer te luisteren naar de leiding die altijd bij jou is, dat is de enige weg naar een echt voldaan en vreugdevol leven.

>> Bekijk de 21dagen IntuïtieBoost waarmee je in slechts 10 minuten per dag je intuïtiespier versterkt.