Niet oordelen een mooi streven maar best lastig. Deze 9 tips helpen je.

Wij doen het allemaal: oordelen. Wij willen niet oordelen over anderen, maar het gaat vanzelf.

Waarom doen we dat eigenlijk? Het heeft met onze maatschappij te maken waarin succesvol zijn belangrijke is. Het gevolg is dat we competitie voeren met elkaar: opp de werkvloer, tijdens het sporten, in onze gesprekken…

En het is nu eenmaal zo dat als wilt winnen, je jezelf automatisch gaat vergelijken met anderen. Er is altijd iemand beter, slimmer, mooier of juist niet. In dat laatste geval voel jij je beter.

Helaas helpt het ons niet en wij voelen allemaal aan ons water dat veroordelen niet klopt.

Ze zeggen ook wel dat telkens als je een vinger wijst naar de ander, er drie wijzen terugwijzen naar jezelf. Waarmee bedoeld wordt dat door anderen te veroordelen, wij eigenlijk onszelf veroordelen (want de ander is slechts een reflectie van jezelf).

Tips om niet te oordelen

  1. Neem verantwoordlijkheid. Verantwoordelijkheid nemen zorgt ervoor dat je je krachtig voelt en niet afhankelijk van anderen. Het helpt je om snel uit je slachtofferrol te komen.
  2. Stop met klagen. Klagen betekent altijd dat je geen verantwoordelijkheid neemt (en je kracht dus weggeeft).
  3. Neem alleen verantwoordijkheid voor de dingen die in jouw macht liggen om te veranderen. Je hebt bijvoorbeeld geen controle over de manier waarop anderen jouw behandelen. Dus maak je daar niet druk om!
  4. Vind je het moeilijk om een situatie eerlijk te bekijken? Accepteer de situatie het dan gewoon. Weet dat je een les moet leren. Doe je dat niet, dan blijft het terugkomen in je leven. Dat is een feit.
  5.  Accepteer de situatie, niet door te doen alsof die er niet is (want what you resist persist) maar door het te omarmen. Wat je aankijkt kun je veranderen en overstijgen. Wat je verstopt, wordt alleen maar groter.
  6. Observeer jezelf zodat je je bewust wordt van je eigen reacties en patronen.
  7. Verplaats je in de ander. Heb je zelf ook ooit zo gereageerd? Zo niet, kan je het begrijpen?
  8. Focus je eens op wat je de ander kunt geven om de situatie te verbeteren (ipv wat jij nodig hebt).
  9. En last bot nut least: volg zoveel mogelijk jouw eigen pad. Wanneer jij in jouw leven de dingen doet die jou echt voldoening geven, interesseert het je niet wat anderen doen. Je stopt vanzelf met vergelijken. Je wenst zij hetzelfde toe.

Ik ben vrij omdat ik weet dat ik de enige ben die verantwoordelijk is voor alles wat ik doe – Robert A. Heinlein (schrijver)