Vaak willen wij wel, maar lijkt het alsof ons leven het van ons heeft overgenomen en wij meedeinen in de mallemolen. Maar dat hoeft niet! Zelfs in onze drukke westerse maatschappij met al zijn verleidingen, kun jij een rustig leven leiden. Tenminste, als je daarvoor kiest. Want alles is een keuze.

In deze blogpost laat ik je zien hoe je dat kunt doen.

1. Kijk minder TV (of helemaal niet) en lees geen nieuws

Een van de makkelijkste manieren om meer tijd te krijgen is door minder (of geen) TV meer te kijken. Want zeg nou eens eerlijk, hoeveel tijd hang jij voor de buis? Zomaar 2 uur denk ik op een dag. Wat als je die 2 uur zou kunnen besteden aan andere dingen? Aan dingen die je altijd al had willen doen? Geen excuses meer!

Het nieuws volgen op tv en in de krant slurpt ook veel van je tijd op. Waarom doen wij dat eigenlijk? Je wordt er vaak niet eens vrolijker van. En samen herhalen wij met elkaar het nieuws van gister. Waardoor het nieuws groter gemaakt wordt dan het in werkelijkheid is.

Ik kijk al jaren geen tv meer en volg ook het nieuws niet meer. Mensen vragen zich vaak af, of ik dan geen belangrijke zaken mis? Nee hoor, helemaal niks! Als iets echt belangrijk is, is er altijd wel iemand die het mij vertelt. Mijn leven is juist rustiger geworden, dieper en echter. Ik laat mij niet beïnvloeden door het overwegende negatieve nieuws en hou meer tijd over voor mijzelf. En wanneer mensen zeggen, ‘Maar Mila, vind je het niet erg wat er nu met de vluchtelingen gebeurt?‘ vraag ik vaak: ‘En wat doe jij daaraan?’ Met alleen maar praten en lezen bereik je niets.

2. Downsize je sociale verplichting

Je bent echt niet verplicht om overal naar toe te gaan. Dit is iets wat je jezelf oplegt. Voel goed wat je wilt, en je weet gewoon wat dat is! Voel je dat je liever niet naar die verjaardag wil of op zondag naar je schoonmoeder? Geef daaraan toe. Verontschuldig je op een nette manier (je hoeft niemand te kwetsen) zonder het gevoel te hebben dat je het helemaal moet uitleggen.

Jij mag zelf bepalen hoe jij je leven inricht. Het universum daagt je zelfs uit om dat te doen. Je bent niet hier om een afgezwakte versie van jezelf te laten zien. Dat is wat je doet, telkens wanneer je je aanpast. Geef jezelf de vrijheid om jezelf te zijn. Het maakt je vanzelf een blijer mens. Je let dan niet meer op anderen en wens hen alleen maar hetzelfde toe!

Door jezelf die vrijheid te geven, laat je aan anderen zien dat het kan. En ineens durven zij ook  zichzelf te laten zien. Door zelf je eigen pad te bewandelen, help je anderen hun pad te bewandelen. Hoe mooi is dat!

3. Pak je energievreters aan

Wat zijn de dingen die je energie kosten in plaats van geven?  Lokaliseer ze, zodat je weet waar je onnodig je energie verliest.

Het helpt door te kijken naar:

  • De dingen in je leven die je storen. Wat stoort je het meeste?
  • Wat tolereer je maar ben je eigenlijk niet blij mee?
  • Waar zou je heel blij van worden als het nu meteen opgelost zou worden? Pak dat als eerste aan! Het vergt misschien even een inspanning, maar geeft je direct rust in je hoofd en … meer energie!

Stoorzenders zijn voor mij vaak: mijn administratie, een afspraak die ik steeds uitstel of de rommel in mijn huis. Vroeger waren het ook mensen die ik toeliet en die alleen maar met zichzelf bezig waren. Doodvermoeiend!

Als ik mijn stoorzenders heb weggewerkt, en dat is vaak makkelijker dan gedacht, voel ik mij meteen weer helderder, vrolijker en energieker. Je voelt letterlijk dat er meer ruimte ontstaat waardoor de dingen weer gaan stromen.

4. Laat je perfectie los!

Is het echt zo belangrijk dat s’avonds alles meteen opgeruimd moet zijn? Je deze week geen boodschappen hebt kunnen doen? Of dat je vakantie anders loopt dan je had gepland?

Verlaag je standaarden! Laat je perfectie los! Voel je er goed bij dat de dingen soms anders lopen. Het maakt je flexibel en zorgt ervoor dat je meer met de flow van het leven mee kunt stromen. Dan verzet je je niet tegen de realiteit en creëer je geen onnodige pijn voor jezelf.

Het is een natuurkundige wet dat alles continu aan verandering onderhevig is, en dat geldt ook voor jou. Je vasthouden aan je perfectie maakt je star. Wees in plaats daarvan open en kijk hoe de dingen zich ontvouwen. Geniet juist van de onverwachte momenten, die je anders nooit zou meemaken. Ze brengen je vaak waar je moet zijn.

5. Vertrouw op het Universum

Durf erop te vertrouwen dat het Universum veel beter weet wat jij nodig hebt. Met ons beperkte vermogen kunnen wij dat gewoonweg niet weten. We worden allemaal onzichtbaar geleid.

Wees alert op de signalen die krijgt vanuit je innerlijke leiding. Dat kan zijn via je dromen, je gevoelens, een zin die je leest, een liedje op de radio, iets wat iemand zegt en wat je BAM raakt, wanneer je een AHA-moment ervaart… Jij WEET gewoon wanneer dat is! Besteed daar aandacht aan en doe het niet meer af als toeval of als iets onbelangrijks.

In het sanskriet hebben zij een mooi woord voor vertrouwen, eigenlijk betekent het meer dan vertrouwen: shradda.

Shradda staat voor de bereidheid om het onbekende te leren kennen. Je gelooft in iets ondanks dat je het niet via je zintuigen hebt kunnen ervaren.

Wanneer je gelooft, ga je zien. Het is een voorwaarde om te zien.

6. Probeer niet andermans problemen op te lossen

Wij willen graag anderen helpen en onze oplossing aanreiken. Maar meestal werkt dat niet. Een ieder heeft zijn eigen pad te bewandelen, zijn eigen lessen te leren, zijn eigen problemen te overwinnen.

Wij kunnen nooit een probleem voor een ander oplossen. Toen ik dit inzag, werd mijn leven ineens zoveel makkelijker!

Er wordt gezegd dat wij op een dieper niveau zelf kiezen voor een bepaalde ervaring. Zo kiezen sommige vergevorderde zielen ervoor om in ziek lichaam geboren te worden.

Wij begrijpen, en kunnen niet begrijpen, wat een andere Ziel hier wil ervaren. Dat gaat ons verstand te boven. Wij kunnen luisteren, er zijn voor de ander en ondersteunen. Maar niet de ervaring wegnemen die zij juist nodig hebben om te kunnen groeien.

Net zoals de rups zelf uit zijn cocon moet zien te komen, en anders niet kan vliegen kan, moeten wij ook anderen hun worstelingen gunnen. Want in elke worsteling zit voor hun een bijzondere gift verborgen.

7. Neem je verantwoordelijkheid

Net zoals anderen hun eigen problemen moeten aangaan en oplossen, geldt dit ook voor jou! Jouw moelijkheden laten jou groeien en zorgen ervoor dat je je eigen grootsheid gaat ontdekken.

Wees niet meer afhankelijk van anderen en geef ze niet de schuld van jouw fouten. Laat dit een stelregel voor je zijn.

Besef dat NIEMAND de veroorzaker is van jouw problemen. Dat ze er alleen zijn om jou iets te leren. Dat je in elke situatie een keuze hebt, hoe erg je situatie ook is. Dat wanneer je geen keuze maakt, je kiest om daar te blijven. Je kunt je eigen leven vorm geven door de keuzes die je telkens maakt. Niet kiezen is ook een keuze.

Wie kiest, stapt uit de slachtofferrol en wordt heel krachtig, want dat doet verantwoordelijkheid nemen met je. Welke kant wil jij op? Maak die keuze die je daarnaartoe brengt. Begin met kleine stapjes en wees de krachtige creator die jij bent.